DescriptionEdit

in tennis bestaat een set uit een reeks spellen die worden gespeeld met afwisselende dienst-en retourrollen. Er zijn twee soorten set formaten die verschillende soorten waardering vereisen.

een voordeelset wordt gespeeld totdat een speler of team minstens 6 wedstrijden heeft gewonnen en die speler of team een voorsprong van 2 wedstrijden heeft op zijn / haar tegenstander(s). De set gaat door, zonder tiebreak(er), totdat een speler of team de set met 2 wedstrijden wint., Voordeelsets worden niet meer gespeeld volgens de regels van de United States Tennis Association, noch in de Australian Open vanaf 2019; ze worden echter nog steeds gebruikt in de laatste sets in het enkelspel voor mannen en vrouwen in de French Open en Fed Cup. Wimbledon maakt gebruik van een uniek scoringssysteem voor de laatste set waar de spelers blijven spelen na 6-6 als in een voordeelset totdat een speler verdient een 2-game lead. Echter, als de spelers 12-12, een 7-punts tie-breaker wordt gespeeld om de winnaar te bepalen., Mixed doubles op de Grand Slams (behalve Wimbledon) zijn een best-of-three formaat met de laatste set wordt gespeeld als een “Super Tie Break” (soms aangeduid als een “best of two” formaat) behalve op Wimbledon, die nog steeds speelt een best-of-three match met de laatste set gespeeld als een voordeel set en de eerste twee gespeeld als tie-break sets.

een tie-break set wordt gespeeld met dezelfde regels als de voordeelset, behalve dat wanneer de score op 6-6 staat, een tie-break spel (of tiebreaker) wordt gespeeld., Typisch, de tie-break spel gaat door totdat een kant zeven punten heeft gewonnen met een marge van twee of meer punten. Echter, veel tie-break spellen worden gespeeld met verschillende tiebreak punt eisen, zoals 8 of 10 punten. Vaak, een 7-punts tie-breaker wordt gespeeld wanneer de set score is gelijk aan 6-6 om te bepalen wie de set wint. Als de tiebreak score 6-6 krijgt, dan wint de speler die het beste van twee punten wint de set.

de score van spellen binnen een set wordt op de gewone manier geteld, behalve dat wanneer een speler of team een score van geen spellen heeft, het wordt gelezen als”liefde”., De partituur wordt geschreven met behulp van cijfers gescheiden door een streepje. Deze score wordt aangekondigd door de rechter of server aan het begin van elk spel.

Voorbeeld scores Bijbehorende
verbale score
0-0 “love love”
7-5 “set”
3-6 “set”

In het dubbelspel, service wisselt tussen de teams., Een speler dient voor een hele service spel, met de partner van die speler dient voor het geheel van de volgende service spel van het team. Spelers van het ontvangende team ontvangen de serve op afwisselende punten, waarbij elke speler van het ontvangende team verklaart aan welke kant van het Hof (deuce of ad-kant) zij zullen serve op ontvangen voor de duur van de set. Teams wisselen service games elk spel.

Vergelijkingssets

voordeel sets gaan soms veel langer door dan tie-break sets., De Wimbledon eerste ronde van 2010 tussen John Isner en Nicolas Mahut, de langste professionele tennis wedstrijd in de geschiedenis, met name eindigde met Isner winnen van de vijfde set door 70-68. De wedstrijd duurde in totaal 11 uur en 5 minuten, met de vijfde set alleen al duurde acht uur, 11 minuten. Wie wint met een marge van twee wint de set, maar dit kan een zeer lange tijd duren om te eindigen.

niettemin kunnen zelfs tie-break sets lang meegaan., Bijvoorbeeld, zodra spelers bereiken 6-6 set score en ook bereiken 6-6 tiebreaker score, het spel moet doorgaan totdat een speler heeft een 2-punts voordeel, dat kan een aanzienlijke tijd in beslag nemen. Sets beslist door tiebreakers, echter, zijn meestal aanzienlijk korter dan extended advantage sets.

De set wordt gewonnen door de eerste speler (of team) die minstens zes wedstrijden en minstens twee wedstrijden meer heeft gewonnen dan zijn of haar tegenstander. Traditioneel, sets zou worden gespeeld totdat aan beide criteria was voldaan, met geen maximum aantal spellen., Om de wedstrijden in te korten, creëerde James Van Alen een tiebrekersysteem, dat begin jaren zeventig op grote schaal werd geïntroduceerd. als de score 6-5 (of 5-6) bereikt, wordt er nog een spel gespeeld. Als de leidende speler dit spel wint, wordt de set gewonnen met 7-5 (of 5-7). Als de speler wint, staat de score gelijk aan 6-6 en wordt er een speciale tiebreaker gespeeld. De winnaar van de tiebreak wint de set met een score van 7-6 (of 6-7).

de tiebreak wordt soms niet gebruikt voor de laatste set van een match en in plaats daarvan wordt een voordeelset gebruikt., Daarom moet de beslissende set worden gespeeld totdat één speler of team twee wedstrijden meer heeft gewonnen dan de tegenstander. Van de grote tenniskampioenschappen geldt dit alleen in de French Open. In de US Open wordt een tiebreak gespeeld in de beslissende set (vijfde set voor de mannen, derde set voor de vrouwen) op 6–all. Sinds 2019, in Wimbledon, een tiebreak wordt gespeeld als de score bereikt 12-Alle in de laatste set. In de Australian Open wordt een” first to 10 ” tiebreak gespeeld in de beslissende set als het 6–all bereikt. (Toen de tiebreak voor het eerst werd geïntroduceerd op Wimbledon in 1971, werd het gebruikt op 8-8 in plaats van 6-6.,) De US Open vroeger gehouden “Super Saturday” waar de twee mannen halve finales werden gespeeld samen met de vrouwen finale op de tweede zaterdag van het evenement; daarom een tie-break was voorzichtiger waar de speler rust en planning is belangrijker.

het scoren van een tiebreak gameEdit

bij een score van 6–all wordt een set vaak bepaald door nog een spel genaamd een “twaalf punt tiebreaker” (of gewoon “tiebreak”). Er wordt nog maar één spel gespeeld om de winnaar van de set te bepalen; de score van de resulterende voltooide set is 7-6 of 6-7 (hoewel het 6–all kan zijn als een speler met pensioen gaat voor de voltooiing).,

punten worden geteld met gewone nummering. De set wordt gewonnen door de speler die minstens zeven punten heeft gescoord in de tiebreak en minstens twee punten meer dan zijn tegenstander. Bijvoorbeeld, als de score 6 punten tegen 5 is en de speler met 6 punten het volgende punt wint, winnen ze de tiebreak (7 punten tegen 5), evenals de set (7 spellen tegen 6). Als de speler met 5 punten in plaats daarvan het punt wint (voor een score van 6-all), gaat de tiebreak verder en kan niet worden gewonnen op het volgende punt (7-6 of 6-7), omdat geen enkele speler twee punten voor zal zijn., In de score van de set worden soms de tiebreak punten weergegeven, evenals het aantal wedstrijden, bijvoorbeeld 7-610-8. Een andere manier om de score van de tiebreak op te sommen is door alleen de punten van de verliezer op te sommen. Bijvoorbeeld, als de ingestelde score wordt vermeld als 7-6 (8), de tiebreak score was 10-8 (aangezien de 8 is de score van de verliezer, en de winnaar moet winnen met twee punten). Op dezelfde manier betekent 7-6(3) dat de tiebreak score 7-3 was.

de speler die normaal zou dienen na 6-6 is degene die als eerste dient in de tiebreak, en de tiebreak wordt beschouwd als een service spel voor deze speler., De server begint zijn of haar dienst van de deuce court en dient een punt. Na het eerste punt verandert de serve naar de tegenstander van de eerste server. Elke speler dient dan twee opeenvolgende punten voor de rest van de tiebreak. De eerste van elke tweepuntsreeks begint bij de server ‘ s advantage court en de tweede begint bij de deuce court. Op deze manier, de som van de scores is zelfs wanneer de server dient van de deuce court., Na elke zes punten wisselen de spelers van einde van het veld; merk op dat de side-changes tijdens de tiebreak zullen plaatsvinden in het midden van de tweepuntsvolgorde van een server. Aan het einde van de tiebreak wisselen de spelers weer van einde van het veld, omdat de ingestelde score altijd oneven is (13 wedstrijden).

een alternatief tie-break systeem genaamd de “Coman Tie-Break” wordt soms gebruikt door de United States Tennis Association. Scoren is hetzelfde, maar eindwijzigingen vinden plaats na het eerste punt en vervolgens na elke vier punten., Deze aanpak stelt de servers van doubles teams in staat om te blijven dienen vanaf hetzelfde einde van de rechtbank als tijdens het lichaam van de set. Het vermindert ook het voordeel dat de elementen (bijvoorbeeld wind en zon) kunnen geven het spelen van de eerste zes punten van een zeven-punts tiebreak aan een kant van het veld. Een ander tie-break systeem heet de “super tie-breaker” en het bestaat uit een speler bereiken van een totaal van 10 punten. Het is ook winnen door 2, dus je zou kunnen gaan helemaal tot 20-18. Meestal kan de score eindigen zo dicht als 10-8. Dit zou worden gespeeld als beide spelers een set hebben en het is de beslissende factor., http://www.phtennishouse.com/wp-content/uploads/2016/04/10-point-breaker.pdf

Het French open is het enige Grand Slam of professioneel toernooi waar in de derde/vijfde set op 6-all een tiebreak niet wordt gespeeld en eerder spellen worden uitgespeeld totdat wie 2 wedstrijden op is.,de tiebreaker-kortweg afgekort tot “tiebreak”, hoewel beide termen nog steeds door elkaar worden gebruikt – werd uitgevonden door James Van Alen en onthuld in 1965 als een experiment op het pro toernooi dat hij sponsorde in Newport Casino, Rhode Island, na een eerdere, mislukte poging om het spel te versnellen door het gebruik van zijn zogenaamde” Van Alen Streamlined scores System “(“VASSS”). Twee jaar voor de Open Era, in 1955 en 1956, werd het United States Pro Championship in Cleveland, Ohio gespeeld door VASSS rules., De score was hetzelfde als bij tafeltennis, met sets gespeeld tot 21 punten en spelers afwisselend vijf diensten, zonder tweede dienst. De regels werden gedeeltelijk gecreëerd om de effectiviteit van de krachtige dienst van de regerende professionele kampioen, Pancho Gonzales te beperken. Zelfs met de nieuwe regels, echter, Gonzales versloeg Pancho Segura in de finale van beide toernooien. Hoewel de wedstrijd van 1955 ging naar 5 sets, met Gonzales nauwelijks vasthouden aan de laatste winnen 21-19, is het gemeld te hebben genomen 47 minuten te voltooien., De fans die de wedstrijden bijwoonden, gaven echter de voorkeur aan de traditionele regels en in 1957 werd het toernooi teruggegrepen naar de oude methode van scoren.

Van Alen noemde zijn innovatie een “tiebreaker”, en hij stelde er twee verschillende soorten of versies van voor: best-five-of-nine-points tiebreaker en best-seven-of-12-points tiebreaker. De eerste duurt maximaal 9 punten, en kent de overwinning in de set toe aan de speler of het team die het eerst 5 punten bereikt – zelfs als de andere speler of het team er al 4 heeft; de marge van de overwinning kan één punt zijn., Omdat deze” 9-punts “tiebreaker moet eindigen na een maximum van 9 punten, zelfs als geen van beide spelers of teams een 2-punts (of meer) marge heeft, noemde Van Alen het ook een” sudden-death tiebreaker ” (als en wanneer de score alle vier punten bereikte, beide spelers gelijktijdig set point en/of match point.). Dit type tiebreaker had zijn Grand Slam debuut op 1970 US Open en was daar werkzaam tot 1974. Het werd ook gebruikt op Wimbledon in 1971, en voor een tijdje op het Virginia Slims circuit en in American college tennis. Dit formaat wordt nog steeds gebruikt bij de World TeamTennis.,

het andere type tiebreaker van Alen is de” 12-punts ” tiebreaker die tegenwoordig het meest bekend is en veel gebruikt wordt. Omdat het eindigt zodra een speler of team 7 punten bereikt-op voorwaarde dat die speler of team de andere op dat punt met ten minste twee punten leidt–, kan het eigenlijk over zijn in slechts 7 punten. Echter, omdat de winnende speler of het team moet winnen met een marge van ten minste twee punten, een “12-punt” tiebreaker kan verder gaan dan 12 punten – soms veel verder., Daarom vergeleek Van Alen het spottend met een” slepende dood”, in tegenstelling tot de 9-punts (of minder)” plotse dood tiebreaker ” die hij aanraadde en de voorkeur gaf.de impuls om een soort van tie-breaking procedure te gebruiken kreeg kracht na een monumentale worsteling op Wimbledon in 1969 tussen Pancho Gonzales en Charlie Pasarell. Dit was een 5-set wedstrijd die vijf uur en 12 minuten duurde en 2 dagen duurde om te voltooien. In de vijfde set won de 41-jarige Gonzales alle zeven matchpoints die Pasarell tegen hem had, twee keer terugkomen van 0-40 tekorten., De eindstand was 22-24, 1-6, 16-14, 6-3, 11-9 voor Gonzales.

De tiebreaker gaf tennis een definitieve “finish”.

in wat volgt, betekent de “laatste set” de vijfde set voor Beste-van-vijf wedstrijden, en de derde set voor Beste-van-drie wedstrijden.

in 1970 introduceerde de US Open de negenpunts tiebreaker-regel voor alle sets die 6-6 bereiken, zowel in het enkelspel als in het dubbelspel. Het 12-punts tiebreaker-formaat werd geïntroduceerd in 1975.in 1971 werd de negenpunts tiebreaker geïntroduceerd op Wimbledon (de eerste verandering op Wimbledon in 94 jaar).,in 1972, Wimbledon in werking gesteld een 12-punts tiebreaker toen de score in een set bereikte 8-8 in wedstrijden, tenzij de set was zodanig dat een van de spelers een match overwinning kon bereiken door te winnen.in 1979 veranderde Wimbledon hun regels zodat een (12-punts) tiebreak zou worden gespeeld zodra een set, behalve de laatste set bereikte 6-6 in wedstrijden.in 1989 nam de Davis Cup de tie-break in alle sets aan, behalve de laatste set, en breidde deze uit naar de laatste set vanaf 2016.,in 2001 nam het Australian Open de tiebreak aan op 6-6 in de finale in het dames-en herendubbel. De Franse Open volgde in 2007.in 2001 verving het Australian Open de beslissende derde Set mixed doubles door een 18-punts” match tiebreak ” (eerste tot tien punten en win met twee punten wint de wedstrijd). Ondanks enige kritiek op de verandering door fans en voormalige profs, hebben de US Open (uit 2003) en de French Open (uit 2007) gevolgd door de Australian Open in het gebruik van hetzelfde formaat voor gemengd dubbelspel., Wimbledon blijft spelen een traditionele best of three wedstrijd, met een tie-break in de laatste set op 12-12 (voordeelset werd gespeeld voor 2019).

Tie-break sets zijn nu bijna universeel in alle spelniveaus, voor alle sets in een wedstrijd; de tie-break is echter geen verplicht element in een set, en de feitelijke opmaak van sets en tie-breaks hangt af van de toernooidirecteur in toernooien, en, in privé-wedstrijden, van de instemming van de spelers voordat het spel begint. Op dit moment is de French Open het enige toernooi dat geen tie-break gebruikt voor de beslissende set in het enkelspel., Tie-breaks werden niet gebruikt in de finale set in de Australian Open voor singles voor 2019, Wimbledon voor 2019, of de Fed Cup voor 2019, noch werden ze gebruikt voor de finale sets in de Davis Cup play of de Olympische Spelen voor 2016. De US Open was het enige grote toernooi met een tiebreak in de finale set voor singles voor 2019. Het Australian Open en het French Open maken echter ook gebruik van een laatste tiebreak in zowel het heren-als het damesdubbel.,na kritiek op twee lange halve finales in het enkelspel van de mannen van 2018, kondigde Wimbledon aan dat de kampioenschappen van 2019 tiebreaks zouden gebruiken als de score 12 wedstrijden bedroeg. De eerste was in de derde ronde van het heren dubbelspel, waarbij Henri Kontinen en John Peers Rajeev Ram en Joe Salisbury versloegen.,kort na Wimbledon ’s laatste tiebreak introductie aankondiging, de Australian Open ook voor hun 2019 toernooi heeft nu geïntroduceerd een” super-tiebreak ” op 6-6 voor zowel singles en doubles (maar niet gemengd dubbelspel) in de finale set, ter vervanging van de vorige indeling waarin de finale set zou doorgaan totdat een speler was voorsprong door twee wedstrijden. Het nieuwe formaat voor de laatste set is vergelijkbaar met de” 12-punts tiebreaker”, maar met de winnaar is de eerste tot 10 punten in plaats van 7 (en ze moeten nog steeds winnen met 2 punten)., Tennis Australia heeft dit een “10-punts tiebreak” genoemd, hoewel dit niet strookt met de redenering achter de naamgeving van de “12-punts tiebreaker”, die het minimale totale aantal punten vertegenwoordigt (een score van 7-5); dezelfde redenering zou het nieuwe formaat een “18-punts tiebreaker” maken met een minimale winnende score van 10-8.,

vanaf 2019 is de French Open nog steeds de enige van de grand slam-toernooien die geen gebruik maakt van een tie-break voor het enkelspel in de finale set; elk van de vier grand slam-toernooien heeft nu effectief verschillende regels aangenomen die bepalen hoe de finale set voor het enkelspel zal worden afgesloten in close matches.

Alternative set scoring formatEdit

terwijl traditionele sets doorgaan totdat een speler ten minste zes spellen wint met een marge van ten minste twee spellen zijn er een aantal alternatieve set scoring formaten in gebruik., Een veel voorkomende alternatieve set formaat is de acht of negen spel pro set. In plaats van te spelen tot een speler zes spellen bereikt met een marge van twee spellen, speelt men tot een speler acht of negen spellen wint met een marge van twee spellen. Een tie-break wordt dan gespeeld op acht of negen wedstrijden alle. Hoewel het formaat niet wordt gebruikt in moderne professionele wedstrijden of erkend door de ITF-regels, werd het vermoedelijk gebruikt in de vroege professionele tours. Het wordt vaak gebruikt in verschillende amateur competities en de middelbare school tennis als een korter alternatief voor een best of three match, maar langer dan een traditionele tie-break set., Daarnaast werden acht spel pro sets gebruikt tijdens het dubbelspel voor alle Division I college dual wedstrijden, tot het seizoen 2014-2015.

een ander alternatief set formaat zijn zogenaamde “korte sets”, waarbij de eerste tot vier spellen te winnen door twee spellen. In dit formaat wordt een tie-break gespeeld op vier wedstrijden alle. De ITF experimenteerde met dit formaat in low level Davis Cup wedstrijden, maar het experiment werd niet voortgezet. Toch blijft dit alternatief een aanvaardbaar alternatief in de ITF regels van Tennis.,

een ander alternatief Setformaat is te zien in World Team Tennis, waar de winnaar van een set de eerste is die vijf wedstrijden wint en een negen-punts tie-break wordt gespeeld met 4-4.een alternatief voor Tennis Australia ‘ s fast4 shorter scoringmethode is Thirty30 tennis, waarbij elke wedstrijd begint om 30-30. Thirty30 (T30) is een verkort formaat van tennis en kan worden omschreven als het tennis equivalent van de Twenty20 (T20) formaat van cricket. Sets zijn vrij kort: een set wordt over het algemeen in 20 minuten gespeeld.