Turijn, Italië, 2006

de Winterspelen keerden terug naar Italië na een afwezigheid van 50 jaar. In tegenstelling tot de Spelen van 1956, die werden gehouden in de kleine badplaats Cortina d ‘ Ampezzo, werden de Spelen van 2006 georganiseerd door Turijn, een industriële stad en provinciehoofdstad in Noordwest-Italië. De wedstrijdlocaties waren verdeeld over zeven dorpen (de meeste in het bergachtige Piemonte in het westen) en Turijn, en vooraf was er enige bezorgdheid dat de wijdverbreide Spelen te lijden zouden hebben van logistieke problemen en lage opkomst., De bezorgdheid bleek ongegrond, omdat de wedstrijden zowel spannend als druk bezocht waren. De feestelijke kant van de Spelen werd sterk geholpen door de nachtelijke medaille ceremonies gehouden op het Piazza Castello, de belangrijkste piazza van Turijn. IOC-voorzitter Jacques Rogge, onder de indruk van de grote, gelukkige menigte die de medailleceremonies routinematig aantrokken, stelde voor om het concept over te dragen aan de volgende olympiades.de wedstrijden werden bijgewoond door ongeveer 2.600 atleten uit 80 landen., Nieuwe evenementen omvatten schaatsen team achtervolging, massa-start biatlon races, en snowboard cross, die kuilen vier boarders tegen elkaar in een spannende race downhill door middel van een reeks van sprongen en scherpe bochten. De dames snowboard cross finale leverde het meest drama op toen de Amerikaan Lindsey Jacobellis, die verzekerd leek van de overwinning nadat de andere drie renners aan de top van het parcours waren gevallen, de laatste sprong nam en door het Zwitserse Tanja Frieden werd gepasseerd., De Amerikaanse snowboarder Shaun White, bekend als de “Flying Tomato” vanwege zijn lange rode haar, vermaakte toeschouwers met zijn back-to-back 1080s (drie volledige bochten in de lucht) op weg naar het Claimen van de gouden medaille in de halfpipe competitie.de alpencompetitie werd gekenmerkt door het verrassende succes van de Oostenrijkse skiërs, die 14 medailles in totaal wonnen, waaronder gouden medailles in de downhill voor vrouwen en super-G van Michaela Dorfmeister, en door de teleurstellende prestaties van het Amerikaanse team onder leiding van wereldkampioen Bode Miller, die aan vijf wedstrijden meedeed, maar geen Olympische medailles verdiende., Michael Greis uit Duitsland won drie gouden medailles in biatlon evenementen, maar zijn succes werd overschaduwd door de drug controverses in de Nordic skiing competitie. Olga Pyleva, een russische zilveren medaillewinnaar in de biatlon, werd gediskwalificeerd nadat ze gezakt was voor haar drugstest. Coach Walter Mayer, die was verboden op verdenking van bloeddoping, werd ontdekt in het Oostenrijkse kamp, wat resulteerde in een onderzoek van 10 atleten.het Russische team domineerde de kunstschaatswedstrijd met drie gouden medailles en een bronzen medaille., Mannenkampioen Yevgeny Plushchenko en tweespankampioenen Tatjana totmyanina en Maksim Marinin gaven uitzonderlijk briljante prestaties, terwijl ijsdansende gouden medaillewinnaars Tatjana Navka en Roman Kostomarov zonder fouten schaatsen om een enigszins lacklustre competitie te winnen. Irina Slutskaja, de favoriet in de vrouwencompetitie, moest genoegen nemen met de bronzen medaille nadat de Japanse Arakawa Shizuka een schitterende prestatie gaf om de eerste gouden medaille van haar land te winnen in dat evenement.de Canadees Cindy Klassen en de Italiaan Enrico Fabris waren de sterren van de schaatswedstrijd., Klassen won vijf medailles in alle—een goud, twee zilver en twee brons. De jonge Italiaan verzamelde twee gouden en een bronzen, beter dan de Amerikaanse favorieten Chad Hedrick en Shani Davis. De Duitse langebaanschaatser Claudia Pechstein won twee medailles in Turijn, waardoor haar carrière in totaal op negen kwam en ze daarmee de beste medaillewinnaar in de Olympische geschiedenis van haar sport werd. Ahn Hyun-Soo uit Zuid-Korea domineerde het short-track schaatsen en won drie gouden medailles en één brons.